fbpx

SAFWAN AMRAN

Perancang Kewangan Islam Pilihan Anda

Cara Mudah Melabur Bursa Saham dengan Screener

bursa saham

Untuk mula melabur di bursa saham sebenarnya tidak susah pun. Step pertama yang perlu kita ambil hanyalah buka akaun CDS yang bermodalkan RM10 sahaja.

Nak belajar saham, silakan belajar dengan sesiapa sahaja yang anda suka, berpengalaman dan trusted. Asalkan jangan terkena dengan sifu jadian sudahlah. Tetapi kalau nak buka akaun CDS, bukalah dengan Mplus melalui iSaham.

Apa kelebihan buka akaun dengan iSaham?

Di iSaham, ada added value yang anda susah nak tolak iaitu free premium screener. Jika selalu trade, boleh dikira sebagai lifetime premium.

Jika anda yang bermazhabkan fundamental analysis, boleh pakai FCON Screener atau Long Term Stability.

Bagi yang berprinsipkan Value Investing atau ingin cari kaunter terkurang nilai, boleh pakai screener Magic Momentum Investing atau Undervalued Growth Stocks.

Kalau yang jenis target super-short-term, boleh guna screener BTST. Beli petang dan target untung 1% atau 2 bid keesokan pagi.

Contoh screener yang ada di iSaham

Nak trade pre-market? iSaham ada BOSO Screener. Beli dengan harga T-O Price sebelum market buka pukul 9, kemudian terus jual dengan untung 2 bid ke atas.

Jenis sibuk bekerja takda masa nak hadap laptop setiap masa? Ada screener yang sesuai untuk swing trader seperti Secret of Awesome Trader, Simple Uptrend+ Screener, HH HL Uptrend dan banyak lagi.

Ada beratus lagi screener lain yang bagus seperti nak tahu Institutional/jerung punya pegangan, Smart Money punya aktiviti, bottom-fishing dan lain-lain.

Malah, kalau anda nak design screener sendiri pun boleh.

Yang paling penting, setiap screener dah ada trading plan tersendiri waktu bila nak Entry dan Exit (Cut Loss/Take Profit).

Jadi beban untuk anda buat analisa dapat dikurangkan, hanya tinggal control emosi sahaja. Menarik kan? Jadi tunggu apa lagi, silalah buka akaun dengan iSaham di sini.

Bonus tambahan daripada saya bagi client yang daftar menggunakan link di atas. Sekiranya anda perlukan bantuan atau maklumat lanjut, boleh klik butang Whatsapp di bawah.

Disclaimer: Penulisan di blog ini adalah pandangan dan pengalaman peribadi daripada penulis. Sebarang maklumat dan pendapat penulis tidak mewakili mana-mana syarikat atau agensi kecuali dinyatakan sebaliknya. Pemilik tidak menanggung sebarang liabiliti atas apa jua kejadian, kerugian, kecacatan mahupun kes perundangan membabitkan penulisan di blog ini.

Safwan Amran

Facebook Comments

error: Pengisian blog ini dilindungi !!
%d bloggers like this: